PolskiEnglishDeutsch

 
 

 

POKARMY SUSZONE / Artemia (Solowiec)

  ARTEMIA nazywana inaczej "SOLOWIEC" w postaci  DEKSAPLUWANEJ lub do INKUBACJI (do wylęgu) to bardzo drobny pokarm, który z powodzeniem nadaje się do skarmiania narybku.

 

INKUBACJA

W celu przeprowadzenia prawidłowego procesu inkubacji należy:

  1. Przygotować roztwór inkubacyjny z wykorzystaniem wody morskiej lub bieżącej (słodkiej) z dodatkiem soli niejodowanej (chlorek sodu). Zawartość soli nie powinna przekraczać 30ppt, co w praktyce oznacza 3 łyżki stołowe soli na 3 litry wody
  2. Zalecany poziom pH 8.0-8.5, w celu zwiększenia pH wykorzystać NaHCO3 (wodorowęglan sodu) w ilości 2g na 1L wody
  3. W celu polepszenia wylęgu dodawać 4-5 kropli wody utlenionej lub perhydrolu na 1L wody – zalecane przy małej inkubacji
  4. Solowca dokładnie wymieszać z aktywatorem i bez wcześniejszego przewietrzania wprowadzić cysty w ilości 2g na 1L wody
  5. W procesie inkubacyjnym wykorzystywać stałą aerację powietrzem w celu utrzymywania cyst w stanie zawiesiny – przepustowość 5-6L/min
  6. Roztwór inkubacyjny utrzymywać w temperaturze 28-30°C
  7. Zapewnić stałe oświetlenie – nie mniej niż 2000lux
  8. Czas inkubacji – min. 24h
  9. Zaleca się wykorzystywać do wylęgu pojemnik z dnem w formie stożka
  10. Po zakończeniu wylęgu odłączyć aerację, oddzielić naulupie (naupliusy), wykorzystując cienki filtr, przed skarmieniem przemyć pod bieżącą wodą

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

  1. Cysty przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, w temperaturze poniżej 10°C, zakrytym przed promieniami słonecznymi
  2. Po otwarciu szczelnie zabezpieczyć przed dostępem powietrza

 

 

ARTEMIA DO WYLĘGU 100G
ARTEMIA DO WYLĘGU 250G
ARTEMIA DO WYLĘGU 500G
ARTEMIA DEKSAPSULOWANA 100G
ARTEMIA DEKSAPSULOWANA 250G
ARTEMIA DEKSAPSULOWANA 500G